България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В обществото ни стои схващането, че жертвата си го проси

Виждаме жестоки ситуации всеки ден, посочи консултантът Юлия Андонова

23.01.2020 | 10:11 Редактор: Юлия Христова

Двама непълнолетни са обвинени в блудство с 8-годишно момче от столичния квартал "Христо Ботев". В понеделник в прокуратурата е постъпил сигнал, който съдържал и видеофайл. След анализ на видеофайла е установено, че съдържа блудствени действия с малолетно дете, обясни говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Главният прокурор разпореди спешна проверка по случая. 

"Наблюдаваме случаи, които не са ново явление. Виждаме всеки ден жестоки ситуации, имаме дори нов случай на насилие над дете", посочи консултантът във Фондция "Пулс" Юлия Андонова в "България сутрин".

По думите ѝ в страната има изкривен разговр за правата на хората, станали жертва на насилие. Служителите, които са пряко отговорни за потърпевшите, са изключително малко, били демотивирани, а висококвалифицираният труд бил скъп. 

"В нашето общество стои все още схващането, че жертвата си го проси. Вероятно и самите насилници са живели в среда на насилие. Важно е отделите за закрила на детето и училището да имат разбиране как да се помогне. В страната ни има малко центрове за помощ, така е в цялата страна", каза още тя за Bulgaria ON AIR. 

Андонова подчерта, че в България нямало статистика как и колко хора са пострадалите от насилие, нямало единни регистри. Най-важното, което можело всеки да направи, е да сигнализира, за да не бъде съучастник. Именно неговоренето за насилието е причина за тежките престъпления и драматичните ситуации, смята тя.  

Целия разговор вижте във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК