България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"18% сиво" по книгата на Захари Карабашлиев тръгва по кината

5 страни са финансирали проекта за филма

20.01.2020 | 10:40 Редактор: Ивет Арабова

Има територии, в които е почти невъзможно да откриете златната среда, но в цветния спектър има такава територия и тя се изразява в конкретно число - 18% сиво, което е идеалната сива среда между най-черното и най-бялото. Освен ролята, която играе за фотографите, числото 18 беше на кадем и за писателя Захари Карабашлиев, който спечели десетки награди с романа си и накара режисьорите да потриват ръце в готовност да екранизират динамичната история.

"Имаше предпремиера във Варна. Всички билети бяха разпродадени. Доволен съм как се приема филмът. Той е свободно базиран върху книгата на Карабашлиев, взети са основните теми, но историята е прехвърлена в съвремието ни в Европа", каза в студиото на "България сутрин" режисьорът Виктор Чучков-син.

Той допълни, че вече не е толкова налице терминът миграция, колкото свободата да се преместиш.

"Много голяма част от екипа беше от българи, но имаме екипи от общо 7 държави. 5 страни финансираха проекта за филма. Благодарим на община Варна, които много ни помогнаха", каза филмовият продуцент и сценарист Борислав Чучков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че писането на сценария е много труден процес.

"Това е първият филм, който правим, в който Виктор е в ролята на режисьор. Сега правим премиерата в България, след това ще са и фестивалните прояви", разкри Борислав Чучков.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК