България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Физика на тъгата" - силно послание в универсално разбираем филм

Има значение, когато вече си бил номиниран, посочиха кинокритици

18.12.2019 | 09:46 Редактор: Юлия Христова

Българският аниматор Теодор Ушев стигна до прага на втората си номинация за "Оскар" в рамките на три години. Анимационният филм "Физика на тъгата" отново е в краткия списък с 10 заглавия, които ще се борят за номинация в категорията "Най-добър късометражен анимационен филм". 

"Шансовете на Ушев са все по-големи, той извоюва правото си да се пробва още със "Сляпата Вайша". Сега е в по-добра позиция и се оценява качеството на филма. Задължително е да се надгражда в киното, там нищо не е случайно. Тео успя, докато работи в Канада, да следва собствена линия", посочи в "България сутрин" кинокритикът Павлина Желева. 

При него било интересно, че имало самовглеждане и всеки по някакъв начин виждал себе си във "Физика на тъгата".  

Пред Bulgaria ON AIR проф. Божидар Манов посочи, че три са фаворитите, които се открояват в категорията, а сред тях е и "Физика на тъгата" 
 
"Има значение, когато си бил вече номиниран, всичко в киното е предпоследно обаче. Филмът е с много смилено послание, ползва се основния мотив за капсулата на паметта от романа на Георги Господинов. Лентата е универсално разбираема и не е странно, че се харесва", подчерта той. 

Проф. Манов допълни, че е факт, че филмът "Ага" е имал две много силни години.

На 13 януари ще видим номинираните за "Оскар",а на 9 февруари ще научим победителите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК