България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Перничани с опънати нерви заради серен диоксид! Пулмолог: Маските не предпазват

Превишението е било двойно - 700 микрограма на кубичен метър

16.01.2020 | 09:22 Редактор: Ралица Братанова

Отново повишени нива на серния диоксид във въздуха на Перник и София. Около полунощ превишението е било двойно, или 700 микрограма на кубичен метър.

В поне три от измервателните станции за чистота на въздуха в България днес е имало проблеми и не са били отчетени правилните стойности на замърсяване. Една от тях е тази в Перник, където вчера бяха отчетени превишени норми на серен диоксид. Причините са технически проблеми на уредите и планова профилактика. 

Според гражданската платмофма ербеге инфо - 6 пъти над допустимата норма са фините прахови частици в кварталите "Малинова долина", "Горна баня" и "Бояна" , за което допринася и мъглата. 

Замърсен е въздухът и в Павлово , и Хиподрума. А нивата на серен диоксид в Перник вече са в допустимите граници. 

Пред Bulgaria ON AIR експертът от РИОСВ Жана Григорова обясни, че към този момент нивата на серен диоксид във въздуха са в норма. Тя призова все пак чувствителните хора да бъдат по-предпазливи.

Изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" заяви, че вчера са предприети мерки за намаляването на количеството серен диоксид във въздуха от тяхна страна и ако отново се наложи, ще постъпят по същия начин.

"Най-важното в тази ситуация е да се дава информация по начин, по който хората да разберат, за да не изпадаме паника. Така да бъде представено и обяснено на хората, за да не създава допълнителна психоза. Знаете, че нервите на всички перничани са опънати", заяви кметът на Перник Станислав Владимиров в "България сутрин".

Според Ивайло Велинов от "Дишай, Перник" станцията в града се намира на едно от най-чистите места и е изненада, че е успяла да отчете такова превишение. Оттам настояват за преместване на станцията и по-адекватни измервания. 

В студиото на "България сутрин" пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че обикновените маски не вършат работа в такива случаи, тъй като серният диоксид преминава през тях. 

"Единственото нещо, което могат да направят хората, е да дишат през носа, да стоят в затворени помещения и да не правят сериозни физически упражнения", допълни той.

Според него трябва да се работи повече с НИМХ, тъй като безветрието може да бъде предвидено в по-дългосрочен план, а когато го има, е ясно, че ще има струпвания на газовия състав. 

"При замърсяването на въздуха има две важни неща - нивото и продължителността на излагане. При много високи нива и кратки излагания могат да доведат до оплаквания, при по-ниски - продължителността има значение", обясни пулмологът. 

Той бе категоричен, че е най-важно хората да бъдат добре информирани - както за нивата на замърсяване, така и за последиците и какво можем да направим, за да се предпазим.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК