България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Откритите ръкописи на Яворов: Истинска сензация, чудо, ценност

Заслужават да бъдат изучавани в училище, посочи издателят Пламен Тотев

10.01.2020 | 09:56 Редактор: Тодор Петров

Неизвестни досега 21 ръкописа на поета Пейо Яворов излязоха на бял свят. Сред тях има три нови стихотворения, писма и документи. Новооткритите стихотворения са посветени на Балканската война

"Книгата и всички намерени документи са ценни не само за почитателите на Яворов, но и за историците, защото хвърлят светлина върху период, който не е толкова познат в детайли. Половин година пазихме в тайна всичко това. Яворов е голям, това е истинска сензация! Чудо е, че може да се случи днес, когато мислим, че знаем всичко и стиховете на Яворов са амортизирани от употреба с недостатъчно добър подход в училище", коментира издателят Пламен Тотев.

В студиото на "България сутрин" той разказа и как ръкописите са стигнали до него. Колекционерът, намерил ги върху кофи за боклук, ги занася на историка доц. Милкана Бошнакова, която трябва да направи експертиза дали са автентични. След това дава разрешение за публикуването на тези документи в книга и си ги прибира обратно. 

"Преди броени дни Фондация "Яворов" откупи тези документи за 27 хил. лева. Те ще бъдат изложени в родната къща на Яворов в Чирпан", отбеляза Тотев. 

По думите му документите хвърлят светлина върху биографията и творчеството на Яворов. Четири са писмата, написани от Яворов до близки негови съратници. Едно от писмата е адресирано до Тодор Александров. Написани са във военен момент и това напрежение е белязало всяка дума в тези стихотворения и писма, подчерта Тотев.

"Две от тези стихотворения заслужават изключително внимание, едното е "Брат за брата". Те заслужават да бъдат изучавани в училище. Интересът към книгата е огромен и това съвсем не е случайно", каза още издателят пред Bulgaria ON AIR.

Според Пламен Тотев излишно се усложняват учебниците, а езикът е изключително високо академичен. По думите му терминологията и чуждиците отблъскват младите.

Вижте още по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК