България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Александър Лебешковски - в ледените води в името на болни деца

България има нужда от младежи като него, убедена е Симона Караиванова

09.01.2020 | 10:20 Редактор: Тодор Петров

Преди дни, на Богоявление, едно 22-годишно момче се хвърли в ледените води на езерото в столичния квартал "Дружба" и хвана Светия кръст за трети път. Студентът Александър Лебешковски остана верен на своята кауза и отново дари парите на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

"Самият празник носи енергия, която те стопля отвътре. Тогава не мислиш за студа. Адреналинът те поддържа. Някои моменти ми се губят, защото всичко става много бързо", сподели момчето за зрителите на "България сутрин".

И призна, че през годините хващането на кръста на Йордановден му носи различно удоволствие. Първата година е било като сбъдване на негова малка мечта. 

"През 2018 г. започна моята мисия със сдружението, тогава за първи път ми хрумна да даря парите. По лични причини избрах сдружението, в моето семейство има два онкологични случая. Имам голяма любов към децата", каза още Александър.

Симона Караиванова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" разказа пред репортер на Bulgaria ON AIR как момчето е станало част от тяхното семейството.

"Дойде след като беше събрал допълнително парички и беше спечелил наградата. Разбрахме от него, не сме разбрали от медиите. Беше удвоил или утроил парите. Направи ми изключително силно впечатление зарядът, който носи тогава. След това организирахме първия регионален етап на игрите за победителите. В тези игри се сетих за Александър, който дари за нас средствата, и го поканихме да се включи като доброволец. Щастливи сме, че той е част от нас", посочи Караиванова.

По думите ѝ България има нужда от такива деца, а Александър може да бъде пример за много младежи. Намерил е начин да променя света чрез малки стъпки, смята тя.

Александър даде заявка догодина на Йордановден отново да се появи на езерото в "Дружба", за да се включи в борбата за кръста. Не смята да слага край и на своята кауза да дарява паричната награда.

"Не мисля, че ще спра някога, при положение, че наградата е в мен. Приканвам и всички мои приятели и колеги, с които скачаме заедно тук, да дарят тези парички в собствени каузи и в моята кауза", отбеляза Александър.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова и оператора Нешо Миладинов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК