България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Високо напрежение в Близкия изток: Накъде поемат цените на златото и петрола?

Коментар на финансовите експерти Преслав Райков и Мартин Миланов

09.01.2020 | 09:10 Редактор: Кристина Крумова

Исторически връх достигна цената на златото на международните пазари. Стойността на петрола също се покачва. Всичко като следствие от кризата между Иран и САЩ. 

"В момента пазарът на петрола е свръхпредложен и не очакваме повишаване на цените за крайния потребител", каза финансовият анализатор Преслав Райков в студиото на "България сутрин". 

Според него след деескалацията на напрежението в Близкия изток тази нощ цените на петрола са се коригирали. 

"Подобна е ситуацията при златото. След тази деескалация в момента златото се коригира на пазарите по подобен начин, както се случи и с петрола. За момента не е ясно дали тази тенденция ще продължи или ще очакваме нов скок", коментира финансовият експерт Мартин Миланов за Bulgaria ON AIR.

Двамата коментираха, че зависимостта на цените на тези суровини от глобалната политика и настоящите кризи, се обяснява с това, че те са част от международния пазар.

"Цената на златото се влияе от несигурността на пазарите", отбелязажъ Миланов. И допълни, че жълтият метал е дългосрочна инвестиция.

"Златото за нормалния човек има различна стойност от тази за един инвестиционен банкер. Напоследък в България се възражда старата традиция да се подарява злато на новородени", коментира експертът.

Според прогнозата на Райков 2020 г. ще се окаже ключова за петролните пазари. Няма да има огромен скок в цената, дори цените биха спаднали. 

"България е изключително зависима от икономиката в ЕС и може би ще усетим лекото захлаждане от края на 2019 г. Не мисля, че е резонно да казваме, че идва криза. Мисля, че ще е една балансирана година", смята той.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК