България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Оставките не решават проблемите в държавата

Коментар на Антоанета Христова и Борис Попиванов

07.01.2020 | 09:22 Редактор: Кристина Крумова

Политическата година започна напрегнато. Опозицията иска вот на недоверие заради водния режим в няколко големи градове. Серия от разкрития за мистериозно депониране на чужд отпадък на наша територия допълнително нажежи страстите. 

"Политиците живеят сложен живот", обобщи политологът Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

По повод поискания вот на недоверие тя допълни, че няма силата да разклати правителството. Според нея това е тип присъствена заявка на БСП, нормален акт на една опозиция, но се бие с убеждението, че все още БСП няма възможност да вземе властта.

"Към кого да имат доверие хората? Този вот на недоверие е най-логичнотто нещо, което може да следва в подобна ситуация", категоричен бе политологът Борис Попиванов пред Bulgaria ON AIR.

Христова е на мнение, че БСП са избързали с действията си. 

"Когато искаш да изглеждаш сериозен, трябва да можеш да покажеш капацитет. С експертни позиции, поемане на отговорност, политически решения", каза тя.

Относно ситуацията с водната криза и напрежението около нея, Попиванов посочи, че ситуацията на местно ниво е тревожна в случая, а не толкова националната. 

"Цялостната политика в този сектор е отдавна пробита и това спокойно може да бъде поставено в рамката "видима ситуация", отбеляза Борис Попиванов.

"Проблемът е, че има основни политики, към които е трябвало отдавна да има стратегическо планиране за взетите мерки и това планиране включва политически консенсус. Проблемът със стратегическото планиране от тук нататък ще излиза много сериозно", заяви Антоанета Христова.

Според Попиванов оставките успокояват нещата за кратко, но не решават трайно проблемите, ако не се промени цялостната политика. 

"Гърменето на бушони не решава никакъв проблем", каза той.

"Оставки няма да решат проблема. В момента, тук и сега, в пика на кризата, допускам, че няма да има персонална смяна", допълни Христова.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК