Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Правителството щяло да остане след вота на недоверие. А някои министри?

Юлий Павлов и Мария Пиргова са на мнение, че БСП ще преизбере лидера си на предстоящите избори

06.01.2020 | 21:50 Редактор: Ралица Братанова

На 20 януари от БСП ще внесат вот на недоверие, заради провал на правителството в политиката по околна среда и управлението на водния сектор.

"Водната криза е достатъчен проблем, за да се проведе вот на недоверие. Не очаквам правителството да падне, но очаквам смени на министри по този повод. МРРБ има сериозна вина. Дотогава водната криза може да засегне и другите населени места", коментира политологът доц. Мария Пиргова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ не можем да разчитаме на природата и да се молим за дъжд.

"Вотът на недоверие е очевидно, че няма да мине. Когато предизвикваш вот на недоверие, за който няма никъв шанс да мине, ясно е, че акцентът е върху пиара. Дали пиарът ще бъде сполучлив, предстои да видим. За ситуацията в Перник не е виновно правителството, а отделни фактори в града", изтъкна социологът Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-скоро няма да има оставки, но в даден момент Борисов би жертвал някой министър, за да няма напрежение.

Пиргова изрази мнение, че водната политика е световен проблем, а ние разхищаваме абсолютно безхаберно и това е показател за състоянието на държавата и управлението въобще.

"Това са водни мрежи, които трябва периодично да се сменят и това е работата на ВиК, а не просто да вдигат цената на водата. Кризата ще продължава, ако не се доведе отнякъде друг воден източник", допълни тя.

Юлий Павлов смята, че проблемът е, че никоя община няма достатъчно пари, за да инвестира във ВиК мрежата.  

"Всеки отлага, защото не може да вдигне местните данъци и такси, а пари няма откъде да се вземат. Проблемът се е задълбочил и той е финансов. Който и да управлява, не може да се реши това", коментира Павлов.

Пиргова бе категорична, че въпросът с водата е остър политически и управленски проблем.

Експертите коментираха и предстоящите избори за лидер на левицата.

"В момента БСП прекалено много се занимава с вътрешните си проблеми, не е партия, която се държи като адекватна опозиция. Няма радикално поведение при това много неприятно положение на държавността", заяви Пиргова.

И двамата са на мнение, че БСП уважава своя лидер и Корнелия Нинова ще бъде преизбрана.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК