България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Районни кметове в битка за безопасността по улиците в София

Подписват меморандум за борба със  задръстванията и катастрофите

20.12.2019 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов  зове колегите си по квартали за обединение срещу все по-тежкия трафик в столицата. Той призова останалите кметове на общини заедно да изготвят спешна реформа, чрез която задръстванията, катастрофите и замърсяването в София да бъдат сведени до минимум.

"Идеята на този меморандум е продуктувана от това, че пътната безопасност и сигурността на гражданите е на първо място. Изготвихме и предложихме нарочен документ към всички районни кметове в останалите 23 района на столицата. Той съдържа предложения, които да направят така, че да повишим пътната безопасност", разясни Божилов пред екип на Bulgaria ON AIR.

По думите му тази необходимост става все по-належаща, тъй като войната по пътищата отдавна се е изнесла от магистралите и вече е по булевардите и улиците в градовете. 

Божилов посочи, че ще предложат на Столичната община поставянето на още легнали полицаи, мобилни табели, които да сигнализират за скоростта и задръстванията, както и обновяване на пешеходните пътеки тип "зебра".

"Допълнителни предложения не са постъпили, но имаме принципно съгласие от немалко районни кметства. "Младост" подкрепя този меморандум, което е много хубаво, защото е един от най-големите столични райони и там има много пътни възли. Най-вероятно ще организираме среща с колегите, които са се приобщили към този меморандум", добави районният кмет на "Триадица" в ефира на "България сутрин".

За него всеки изгубен ден е забавяне, щом става дума за безопасността на гражданите. В момента изготвят доклад, който ще депозират до края на годината или през януари.

Вижте още по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК