fallback

Защо поскъпването на водата е неизбежно и ще прелее ли чашата на търпение?

Коментар на бившия министър Нона Караджова и Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата

18.12.2019 | 09:31 Автор: Стефанка Митева

През последните години водата става все по-висока, очаква ни поредното увеличение. На този фон Перник ни показа, че природният ресурс е ограничен, а недобросъвестната му употреба може да ни излезе солено.

"Цената на водата има два основни компонента - за доставка на питейна вода и за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. През последните години се въведоха и продължават да се въвеждат съоръжения за пречистване на отпадъчни води, изградиха се нови канализационни и водопроводни системи. Това изисква финансов ресурс", каза бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова. 

Според нея е неизбежно увеличението на цената на водата, защото на места има натрошени водопроводни системи, а тяхната поправка изисква ресурси.

Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR, че тяхната позиция е за по-голяма прозрачност. 

Според нея процентите не са високи, но в комбинация с останалите разходи цената на водата "може да е капката, която да прелее чашата".

"Има индустрии, които ще понесат малко по-трудно тази промяна на цената. Говорим за хранително-вкусовата индустрия, която е основен потребител на вода, ако не ползва собствени водоизточници и някои предприятия от химическата индустрия", обясни Чугунска. 

Нона Караджова е съгласна, че трябва да има прозрачност. Според нея обаче, ВиК дружествата качват отчети, които не са разбираеми за обикновения потребител. Тя настоя за ясно и точно обяснение.  

По думи на госта темата за наличието на вода и дали тя е достатъчна, ще става все по-обсъждана и ще засяга цялата страна.

"Сезонното разпределение на водата и териториалното не са равномерни. За всяка водоснабдителна система трябва да има ясен план в случай на маловодна година или авария", каза Караджова в студиото на "България сутрин" и се обяви за създаването на аварийни планове, за да не се стигне до национална водна криза.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback