България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо поскъпването на водата е неизбежно и ще прелее ли чашата на търпение?

Коментар на бившия министър Нона Караджова и Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата

18.12.2019 | 09:31 Редактор: Стефанка Митева

През последните години водата става все по-висока, очаква ни поредното увеличение. На този фон Перник ни показа, че природният ресурс е ограничен, а недобросъвестната му употреба може да ни излезе солено.

"Цената на водата има два основни компонента - за доставка на питейна вода и за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. През последните години се въведоха и продължават да се въвеждат съоръжения за пречистване на отпадъчни води, изградиха се нови канализационни и водопроводни системи. Това изисква финансов ресурс", каза бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова. 

Според нея е неизбежно увеличението на цената на водата, защото на места има натрошени водопроводни системи, а тяхната поправка изисква ресурси.

Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR, че тяхната позиция е за по-голяма прозрачност. 

Според нея процентите не са високи, но в комбинация с останалите разходи цената на водата "може да е капката, която да прелее чашата".

"Има индустрии, които ще понесат малко по-трудно тази промяна на цената. Говорим за хранително-вкусовата индустрия, която е основен потребител на вода, ако не ползва собствени водоизточници и някои предприятия от химическата индустрия", обясни Чугунска. 

Нона Караджова е съгласна, че трябва да има прозрачност. Според нея обаче, ВиК дружествата качват отчети, които не са разбираеми за обикновения потребител. Тя настоя за ясно и точно обяснение.  

По думи на госта темата за наличието на вода и дали тя е достатъчна, ще става все по-обсъждана и ще засяга цялата страна.

"Сезонното разпределение на водата и териториалното не са равномерни. За всяка водоснабдителна система трябва да има ясен план в случай на маловодна година или авария", каза Караджова в студиото на "България сутрин" и се обяви за създаването на аварийни планове, за да не се стигне до национална водна криза.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК