Манолова за цената на водата: КЕВР е наблюдател и калкулатор

Бившият омбудсман взе активно участие в обсъждането на поскъпването на водата

17.12.2019 | 14:00 Редактор: Кристина Крумова

Поскъпване на водата в 24 града в страната с между 1 и 9% обсъжда Комисията за енергийно и водно регулиране. Новите цени трябва да влязат в сила от началото на следващата година. Омбудсманът и бизнесът са против увеличението.

Преговорите бяха разгорещени. На заседанието присъстваше бившият омбудсман Мая Манолова и представител на сегашния - Диана Ковачева. 

"КЕВР при поредното увеличаване цената на водата играе ролята на наблюдател и на калкулатор. Не е честно спрямо гражданите, защото не се отчита по какъв начин ВиК операторите изпълняват своите бизнес планове, правят ли достатъчно инвестиции, увеличават ли качеството", заяви Манолова по време на обсъждането.

Поскъпване се предвижда дори в градовете и районите, в които има проблем с водоснабдяването. Кърджали е градът с най-голямо поскъпване на водата - с 9 на сто. В Пловдив ще е под 1%, а със 7% е увеличението за София, Видин и Русе.

В 10 града се очаква поскъпване на водата с между 1-3%. От Регионалното министерство са предложили на енергийния регулатор водата в Перник да не поскъпва. 

Окончателното решение с колко точно ще поскъпен водата от догодина ще бъде взето на 23 декември.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК