България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Климатолог за въздуха: Станциите в София не могат да дадат целия облик

Според проф. Георги Рачев градът не е имал по-чист въздух, отколкото през последните години

12.12.2019 | 08:40 Редактор: Ралица Братанова

Световният фокус е насочен към климатичните промени, а в България говорим за замърсяването на въздуха след масовата употреба на стари автомобили и неконтролируемото горене на отпадъци. 

Климатологът проф. Георги Рачев коментира пред Bulgaria ON AIR, че една от причините мръсния въздух е съчетанието между синоптичната обстановка и котловинния релеф на столицата.

"Концентрациите ще паднат. Ще влезем в нормите. И безплатен градски транспорт да се пусне, спецификата на нашето мислене трябва да се промени", обясни той.

Рачев категорично заяви, че София не е имала по-чист въздух, отколкото през последните години.

По думите му мерките, които се предприемат, са необходими и те не трябва да са временни, а да се прехвърлят от правителство в правителство.

"Няколкото станции в София не могат да дадат целия облик. Трябва да има повече станции, защото едно е да мериш на Орлов мост, съвсем друго е на 200 метра в Борисовата градина", каза климатологът в "България сутрин".

Рачев прогнозира сравнително мека зима не само в България, но и в цяла Европа и обясни, че вероятността за сняг по Коледа е много ниска. 

Вижте целия разговор във видеото!

​​​​​​Харесайте страницата ни във Facebook ТУК