България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Качеството на въздуха в София се подобри заради метрото

Коментар на Вили Лилков и Юлиан Попов

11.12.2019 | 09:30 Редактор: Ивет Арабова

"Мръсният въздух се чисти, когато е чист. Сега надали нещо може да се промени. Трябват дългосрочни мерки", коментира в студиото на "България сутрин" бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов.

Toй припомни, че първият демократичен порив у нас е именно за въздуха - на русенските майки.

"Много са органите, които следят за чистотата на въздуха. Сигнали винаги е имало за мръсен въздух. Декември, януари и февруари са месеците с най-много мъгли. Сега е моментът да се направи анализ кои мерки за въздуха са били ефективни", каза бившият депутат Вили Лилков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Двамата се съгласиха, че качеството на въздуха в София се подобрява.

"Ако София нямаше метро, щеше да е абсолютен кошмар постоянно и да живеем в постоянна мръсотия. Трябва да продължи да се разширява метрото, да се смени автомобилният парк. Тези санкции за колите обаче не са популярни и хората отказват да ги приемат. В затвор трябва да са хора, които организират горене и системно се занимават с това", категоричен бе Попов.

Според него решенията за законодателството са малко прибързани.

"Има правила и законодателство, които трябва да се спазват. Каруците в София изнасят всички дограми с боя, които се изгарят. Ето една мярка, с която Столичната община не се е справила. Най-големият замърсител на въздуха в София не са квартали като "Факултета". Големите квартали около София са едни от най-големите площни замърсители", заяви Лилков.

По негово мнение Столичната община трябва да отговори на въпроса какво е направила за газифицирането на тези райони.

"Категорично съм против газификацията. Много от домовете, които силно замърсяват, не могат да плащат сметки за газ. Трябва да се насочим към енергийна ефективност на домовете. Очевидно за кризата в Перник трябва да се търси на системно равнище", обясни Попов. 

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК