България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Албена Павлова: Благословени сме, че живяхме във времето на Мутафова

Тя вярва, че с нея са били не само "стол до стол, но и душа до душа"

09.12.2019 | 09:50 Редактор: Ивет Арабова

"Като малко дете, което винаги е мечтало да бъде актриса, никога не съм си представяла, че мога да бъда рамо до рамо със Стоянка Мутафова. Лаская се да мисля, че бяхме не само стол до стол, но и душа до душа", разказа актрисата Албена Павлова.

Голямата Стоянка Мутафова почина след боледуване на 97-годишна възраст. В края на октомври се наложи лекари във ВМА да я оперират заради проблеми с жлъчката. Днес от 11:00 до 16:00 в Сатиричния театър е поклонението пред Мутафова.

Тя сподели, че Стоянка е от хората, които те учат дори когато мълчат.

"Тя притежава такова обаяние, такъв магнетизъм и такава ерудиция, че само набюдавайки я, ти вече се учиш. Умееше да прави това с всички. Когато в стаята е Стоянка Мутафова, винаги всички говорят различно, защото тя е до нас", категорична бе Павлова.

И подчерта, че Мутафова е актьор във всеки миг.

"За нея няма значение как се чувства, когато светнат прожекторите - тя вече е друга. Излиза на сцената, усеща хората и това ѝ беше достъчно, за да бъде щастлива", разкри актрисата през сълзи.

В България има много талантливи актьори, но Стояна е била еманацията на този театър.

"Стояна носи корона и едновременно с това е човек, който не обича светската шумотевица, не обича тържества, обича самотата си. Тя до последно слуша касетки с детски приказки. Често ми се е случвало да съм на сцена с нея и да не съм актриса, а зрител - да не мога да ѝ се наситя. Тя предизвикваше възторг и любов със самата си поява. Благословени сме, че можем да кажем "Живяхме във времето на Стоянка Мутафова", каза още Павлова.

Вижте цялото интервю на Благой Цицелков с Албена Павлова във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК