България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мутафова - уникален случай в световния театър, сцената беше неин допинг

Славчо Пеев и Михаил Вешим споделиха спомените си за великата актриса

09.12.2019 | 09:18 Редактор: Стефанка Митева

Родена в Царство България, преживяла войни, десетки правителства, политически режими и различни модни и културни промени, Стоянка Мутафова остави сърцето си и уникалното си чувство за хумор в повече от 100 театрални и 30 роли в киното. Живя дълго и не просто носеше театър в себе си - тя самата беше театър, който не остави никого равнодушен.

Актьорът Славчо Пеев разказа как Стоянка Мутафова се променяла веднага щом стъпи на сцена, независимо от здравословните ѝ проблеми. 

"Сцената я преобразяваше. Сцената беше за нея като някакъв допинг", каза Пеев пред репортер на Bulgaria ON AIR. 

По негови думи Мутафова е била ерудирана и дори на тези години е помнила невероятно много неща. 

"Ние пътувахме много. Случваха се най-различни неща по пътя. Стояна беше най-мъжкият човек в групата", спомни си актьорът за премеждията, които са имали, докато са пътували за различни постановки в страната и чужбина.  

В студиото на "България сутрин" писателят, публицист и главен редактор на в. "Стършел" - Михаил Вешим, също разказа за своите спомени, свързани с великата актриса.

"Чувствам се неловко да говоря за Стоянка Мутафова, защото не съм бил близък до нея. Гледах я като някакъв идол. И в театъра, и в новогодишната програма тя беше звездата", каза писателят. 

Той разказа как с редакцията са направили няколко постановки в Сатиричния театър и са имали удоволствието да работят с Мутафова. Въпреки напредналата си възраст, г-жа Стихийно бедствие е владеела сцената.

"Уникален случай е в световния театър. Можем да се гордеем с нея", коментира Вешим. 

Главният редактор допълни, че българската драматургия не е справедлива към женските хумористични образи. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК