България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Адв. Рангелов: Прокурор над главния прокурор? Противоречи на Конституцията

Много трудно ще се намери подходяща фигура, заяви той

09.12.2019 | 08:41 Редактор: Тодор Петров

На извънредно заседание правителството реши да назначи инспектор, който да следи всяка стъпка на главния прокурор. Решението на управляващите идва след критика от страна на Венецианската комисия, според която в България главният обвинител е "недосегаема фигура". 

Международната правна общност препоръчва членовете на кадровия орган на Темида, които не са свързани с прокуратурата, да могат да искат отстраняването на главния обвинител, ако имат доказана информация за престъпление. 

Много трудно ще се намери подходяща фигура за този пост, смята зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет - адв. Людмил Рангелов. В "България сутрин" той посочи, че този човек трябва да е в позиция, която да го прави максимално независим от волята на главния прокурор за кариерно израстване. Трябва да е на не повече от 58 години, смята адв. Рангелов.

"Неяснотите са не само около фигурата, но и около процедурата, по която той ще действа. Определено тази фигура противоречи на Конституцията. С една разпоредба на нормативен акт от по-нисък разряд не може да се елиминира действието на Конституцията", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

И поясни:

Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура е част от структурата на самата прокуратура. През цялото време, когато този началник на Инспектората не действа като разследващ по отношене на главния прокурор, той му е подчинен. Самата номинация на лицето излиза от прокурорската квота. Мнозинството, за да бъде избран също е от прокурорската квота, а в този избор влиза и главният прокурор. Няма да има собствен бюджет, защото е част от структурата на ВКС.

Адв. Рангелов е на мнение, че темата се преекспонира. По думите му е нищожна вероятността главният прокурор да извърши умишлено престъпление. 

"Възможно е никога да не се стигне до работа на този независим прокурор по разследване на главния прокурор", отбеляза адв. Рангелов. 

И добави, че в Конституцията има ефикасен механизъм за контрол и отстраняване на главния прокурор. При тежко нарушение или поведение, несъвместимо с позицията, която той заема, може да бъде поискано неговото отстраняване от 1/4 от народните представители.

"Времето за промени в Конституцията отдавна е дошло, но не съм сигурен дали те трябва да са в насока да бъде извадена прокуратурата от съдебната власт", каза за финал адв. Людмил Рангелов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК