Радев подписа указа, Иван Гешев е новият главен прокурор!

Няма да допусна президентът да наруши Конституцията, посочи държавният глава

26.11.2019 | 12:25 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев подписа за повторно избиране на Иван Гешев за главен прокурор. Преди това държавният глава се срещна с Гешев, който бе избран от ВСС за наследник на Сотир Цацаров.

Радев отсече, че няма как да се вслуша в призивите на противниците на Гешев и да наруши Конституцията.

Според основния ни закон президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направен избор от ВСС.

"Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да спазваме законите и заради това няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията", посочи Румен Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

По време на срещата си с Гешев днес Радев е изразил пред новия главен прокурор очакванията си за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички нарушили закона, без значение на социалното им положение, политическата им принадлежност или участието им във властта.

"Започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации", съобщи държавният глава.

Според него от ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК