Борисов: Абсолютно независим прокурор ще разследва главния прокурор

Законопроектът за създаването на новата правна фигура беше приет от МС

07.12.2019 | 11:00 Редактор: Василена Василева

Създава се ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление. Това каза на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

"Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и недокладва, недокладва и в хода на разследването", добави още министър-председателят.

Новата правна фигура ще разследва главния прокурор, като се дава статут на прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховна касационна прокуратура. Това обясни от своя страна правосъдният министър Данаил Кирилов на извънредно заседание на правителството по повод предложените промени в НПК и ЗСВ, с които да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия по отношение статута на главния прокурор. Проектът за промени беше приет от МС.

Този "абсолютно независим" прокурор ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и с мандат от седем години. При разследване, водено от завеждащия Инспектората прокурор, той няма да докладва на главния прокурор за своите действия, обясни още Кирилов.

С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия, каза още премиерът Борисов.

"Когато се обсъждаха мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК), с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме, към Венецианската комисия", обясни Борисов, цитиран от "Фокус".

"Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически с препоръки и така, както бях поел ангажимент с извънредно заседание", отбеляза премиерът.

"Извънредността на заседанието е да се покаже желанието да се съобразим с всички препоръки от Венецианската комисия", каза още Борисов.

"Преди няколко дена новият председател Урсула фон дер Лайен подробно я запознах и веднага решението днеска по надлежния ред ще изпратим на заинтересованите комисари и до нея, лично нашето решение. С ангажимента, който имаме ГЕРБ и Обединени патриоти в парламента да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", допълни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК