България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стаматов: Образователната ни система предлага знания, а не умения!

В учебниците има безкрайно непотребно съдържание, заяви директорът

04.12.2019 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Българските ученици се оказаха на последно място в ЕС по общи резултати от международното оценяване PISA и в трите изследвани области – четене, математика и природни науки. Оказва се, че те не са подготвени да прилагат натрупаните в училище знания.

"Ниски резултати, които са много под добрата черта, което е тъжно. По-тъжното е, че при следващото изследване нещата ще бъдат аналогични. Две са причините - българската реформа в образованието закъсня с десетина години; не се променят с подходяща сила методите, с които се преподава на учениците. Нашата образователна система предлага знания, а не умения. Много по-лесно може да променим средата в едно училище, но изключително бавно се променят начините, по които се преподава", обясни директорът на 119 СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той настоя, че трябва да се намали с 50-60% енциклопедичното съдържание в учебниците. 

"Академичните среди много държат в учебниците да има безкрайно непотребно съдържание. Учениците трябва да правят връзка между отделните предмети", заяви Стаматов в студиото на "България сутрин".

Комбинирането на изпитите по отделните предмети води след себе си разрешаването на проблема, убеден е бившият зам.-министър на образованието. Според него не е необходимо да се вторачваме толкова в резултатите от PISA, а трябва със смела крачка да направим гъвкава промяна на учебните програми, на начина на провеждане на изпитите и на начина на преподаване.

Това изследване е на икономическата общност, казва какви специалисти са необходими на Европа и света, уточни Диян Стаматов. Според него бедността на страните няма голяма връзка с показаните резултати.

Директорът на столичното 119 СУ подчерта, че в предложението му не става дума за опростяване на учебната програма, а за нейното олекотяване. На мнение е, че трябва да има обединяване на всички участници в образователната система, за да можем да дръпнем напред.

"За пореден път ни се показва, че учителите не се справят по правилния начин. Изисква се отново физическо време да се изправят. Полагат се много големи усилия. Не трябва да забравяме, че изпитът след 4, 7 и 12 клас показва друго - очаква подготовка за знания", каза още Стаматов.

Вижте видеото с целия разговор по темата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК