България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деница Сачева: Държавата не води антисемейни политики

По-ранното тръгване на детска градина увеличавало шансовете за завършване на училище

28.11.2019 | 09:28 Редактор: Стефанка Митева

113 млн. лева европейски средства ще помогнат за задържането на децата в образователната система. Предвижда се по-активно присъствие в предучилищна възраст.

"От две години насам водим изключително последователна политика по отношение на намаляването на броя на децата, които отпадат от училище и за повишаване на образователните резултати. Колкото по-рано едно дете тръгне на детска градина, толкова по-големи са неговите шансовете то да завърши училище, да научи български, да добие съответните социални умения, да има базова грамотност", заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева в студиото на "България сутрин"

Тя разкри, че по проект "Активно приобщаване в системата на предучилищното образование" са предвидени средства за възстановяване на разходи на детските градини, но няма да се заплащат таксите на семействата. Това означава, че детските градини ще получава средства, когато децата ги посещават.  

"Екипите, които издирват децата, са съвместни екипи между учители, директори, социални работници и полицаи, там където е необходимо. Дейността по записването на децата е съвместна между всички институции", допълни зам.-министърът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По нейни думи проектът е започнал току-що и се изготвят критериите за него, а до края на годината те ще бъдат готови. 

Тя изтъкна, че българската държава не води антисемейни политики и всичко, което се прави е в подкрепа на семействата. 

"Една стъпка е да привлечем децата в училище, но втората, и по-важна, е да направим по-качествено българското образование - с повече иновации, с повече инвестиции в учителите и в дигитализацията", посочи Сачева.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК