България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кислородът - изключително силен окислител, но не може сам да се взриви

Какви са неофициалните версии за пожара в "Пирогов"?

28.11.2019 | 08:53 Редактор: Стефанка Митева

Вчера в "Пирогов" малко преди 4 сутринта избухна пожар, който отне живота на двама души. Първоначалната версия беше за взрив на кислородна бутилка, а после се появи друга за запалена цигара. Към момента няма основна версия, по която се работи. 

"Кислородът е изключително силен окислител, но винаги трябва да се има предвид, че той не може сам да се взриви. Трябва да влезе във връзка с някакъв друг материал. Това обикновено и най-често могат да са мазнини", коментира инж. Иван Каралеев, който е председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Той сподели в студиото на "България сутрин", че е необходимо да се направи анализ на медикаментите, с които е бил лекуван вторият човек в стаята, откъдето е тръгнал пожарът. 

"Във всички случаи е възможно да има проблеми в електрическа инсталация и искра да е предизвикала това запалване или цигара, както се спомена също", допълни инж. Каралеев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той уточни, че материалите, в които има голямо количество полимери, могат да доведат до голямо задимяване. 

"В болничните заведения трябва периодично да се извършва техническа паспортизация - да се състави технически паспорт", заяви инженерът.  

И уточни, че в изготвянето на този технически паспорт се включват екипи от специалисти, които обследват проблемните места, на които да възникнат някакви инциденти.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК