България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Пирогов" за взрива: Кислородната ни система е била изправна

Нормалният ритъм на работа на отделението към момента е възстановен

28.11.2019 | 08:21 Редактор: Василена Василева

Трагичният инцидент в "Пирогов" не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород. Това се казва в позиция на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 

"Няма оплаквания от страна на пациентите. Щетите са установени. За щастие няма конструктивни проблеми по сградата. В момента започват действия по укрепване на една от разрушените от взрива стени", каза на извънреден брифинг временно изпълняващият дъжността директор на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

Сред версиите за пожара, отнел живота на двама души, се обсъжда и възможността той да е възникнал от запалена цигара. Националната следсвтена служба пое разследването. 

"Има доста догатки и изтекла информация за това каква точно е причината за инцидента. Преди разследването да приключи обаче не мога да дам каквато и да било информация. Кислородната ни система е била изправна. Тя се проверява ежедневно", допълни още Габровски.

Нормалният ритъм на работа на отделението към момента е възстановен. В него са настанени пациенти.

Припомняме, че вчера (27 ноември) малко преди 4.00 ч. сутринта взрив и последвал пожар избухнаха във Второ вътрешно отделение на болницата. Жертвите са двама трудноподвижни и тежкоболни мъже на 55 и 68 години. Над 80 души са били в опасност. 

Води се досъдебно производство за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. 

Харесайте страница ни във Facebook ТУК