България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

#ЗАДОБРОТО събра хиляди подписи за нова педиатрична болница

В сега съществуващото лечебно заведение липсвали редица детски специалисти

26.11.2019 | 10:02 Редактор: Василена Василева

Само за ден над 3000 души се подписаха в онлайн петиция за изграждане на Национална детска болница в София. Предложението е на проект #ЗАДОБРОТО, по чиято инициатива в момента се извършва ремонт на Инфекциозната клиника в Пловдив.

"Проблем в момента е, че сега съществуващата педиатрия в София обединява редица тесни детски специалисти. Това обаче съвсем не са всички специалисти, които имат досег до детското здраве. Няма я детската онкология, кардиологията, както и нито една от хирургичните детски специалности. Липсват голяма реанимация и Спешно отделение. А сградата няма капацитета всички тези отделения да бъдат поместени в нея", коментира пред Bulgaria ON AIR детският ревматолог д-р Таня Андреева.

Искането на медиците е малчуганите у нас да се лекуват в нова, модерна и функционална сграда, която да отговаря на съвременните изисквания за лечение на всички нива. Децата и техните родители да се чувстват спокойни и обгрижени.

Идеята за строеж на Национална детска болница датира от 30 години. Първоначалното намерение беше тя да се помести в сградата на болница "Лозенец", но след протест от страна на работещите там, Правителствената болница беше предоставена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и Министерството на здравеопазването преминаха към вариант строеж в комплекса на "Александровска болница".

През 2011 г. тя е обявена от Столичнтаа община със съгласието на МЗ за разрушаване – съответно определена като негодна.

"Сградата е на повече от 40 години и е опасна, не е консервирана, не отговаря на земетръсния правилник, градоустройството ѝ също не е наред", посочи арх. Надя Гешкова.

Инициаторите на проекта искат нова сграда, която да бъде и енергоспестяваща, така че след години да не се превърне в "поредната болница, която да моли за държавна подкрепа".

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК