България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Всяка трета жена у нас - жертва на домашно насилие

Неправителственият сектор помага за подаване на оплаквания

25.11.2019 | 08:42 Редактор: Стефанка Митева

25 ноември е Световният ден против насилието над жени, а у нас всяка трета жена се оплаква от домашен тормоз. След серия от тежки инциденти, някои от които завършиха със смърт, парламентът прие промени, с които завиши наказанията за физически и психически тормоз в условията на семейна среда. 

"Броят на случаите на домашно насилие расте. Това показва, че има върху какво да работим", коментира инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция "Национална полиция" в студиото на "България сутрин". 

Според нея засилената работа от страна на неправителствения сектор, който води разяснителни кампании, дава кураж на жените и те се решават да подадат сигнали за домашен тормоз. 

"Жените се обръщат към неправителствения сектор, а не към полицията или съда", допълни тя, като отправи призив тези сигнали да се подават на спешния телефон 112. 

И разкри част от статистиката за броя на издадените заповеди. По нейни думи за миналата година са издадени 2953, а до този момент те са около 2300, но се очаква да се повиши броят им до края на годината. 

"За нас приоритет е да говорим с пострадалата и да разберем какви са нейните намерения и желания, с какво можем да ѝ бъдем полезни. На следващо място предприемаме всичко необходимо, за да установим контакт с извършителя", каза Стоянова в ефира на Bulgaria ON AIR.  

Инспекторът настоя, че всеки опит за контакт след издаване на ограничителна заповед трябва да бъде сигнализиран, а сигнали могат да се подават не само от жертвите, но и от техните близки и дори съседи. 

"Трябват промени. Министерството на правосъдието е предприело тази стъпка. Работим за промяна на законодателството. Очакваме напролет да има нови изменения в тази област", посочи Стоянова.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК