Протести срещу домашното насилие във Франция

Премиерът заяви, че ще бъдат отпуснати 5 млн. евро за борбата срещу убийствата на жени

24.11.2019 | 20:23 Редактор: Юлия Христова

Утре е Международният ден за борба срещу насилието над жените. ООН приканва да се засили общественото внимание към проблема. Демонстрация ще се проведе в Брюксел. А във Франция хиляди излязоха по улиците на големите градове в събота вечерта.

В десетки градове с събота  се проведоха шествия, заклеймяващи убийствата и всички други форми на насилие, на полова основа. Протестиращите обвиняват властите, че си затварят очите пред проблемите. 

Във Франция процентът на убийствата, свързани с домашно насилие, е един от най-високите в Западна Европа. Най-малко 115 жени са били убити от сегашните или бившите им партньори само през тази година. Около 30 улични шествия бяха организирани от няколко групи и съюзи в цялата страна

В Париж, митингът започна в центъра, но градът скоро се превърна в лилаво море - цветът на хилядите знамена, носени от протестиращите. 

В Марсилия демонстрантите издигнаха плакати с имената на някои от жертвите на домашно насилие. Демонстрациите идват в края на продължилите близо три месеца консултации на френското правителство.

Активистите се надяват, че преговорите ще доведат до конкретни мерки, сред които създаването на 1000 убежища и квартири за спешни случаи от следващата година и одит на 400 полицейски участъка, за да се види как се обработват жалбите на жените. Премиерът Едуар Филип заяви, че ще бъдат отпуснати 5 милиона евро за борбата срещу убийствата на жени, а процедурата за подаване на жалби ще бъде опростена.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК