България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Доверието към Габриел е доверие към България

Коментар на доц. д-р Румяна Коларова и Георги Киряков

22.11.2019 | 09:57 Редактор: Кристина Крумова

Мария Габриел бе избрана за зам.-председател на Европейската народна партия, а скоро се очаква да бъде гласувана и номинацията ѝ за комисар в новата Европейска комисия. Тя беша поздравена лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в понеделник ще бъде в Белия дом за среща с президента Доналд Тръмп.

Ролята на България в ЕС и на сцената на световната политика коментираха политологът Георги Киряков и доц. д-р Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

"Лично Габриел, но и България като партньор, са оценени като надеждни. Когато имате толкова мощно присъствие на местно ниво на изборите за ЕП, вие получавате почти автоматично възможността да станете част от партийно семейство, ако получите подкрепа от съответните партии, а ГЕРБ получи точно тази подкрепа от партиите в България", смята доц. д-р Коларова.

"Със сигурност е престижно, но не е прецедент за България", допълни Георги Киряков.

"Изборът на Мария Габриел е заради доброто представяне на ГЕРБ на българските избори и доброто сътрудничество между тях и ЕНП", коментира той.

България има устойчиво и стабилно представителство в европейските партии, смята Коларова. Според нея изборът на източноевропейци на високи партийни постове е вид компенсация. 

"Скандално беше, че когато се определяше председател на комисията на Европейски съвет, всички постове бяха заети от западноевропейци", подчерта Коларова.

По думите ѝ доверието в Мария Габриел не е само заради България, а и заради личните ѝ качества.

Относно предстоящата среща на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп гостите не бяха на едно мнение.

"Визитата е много важна от гледна точка на взаимоотношенията на САЩ с Турция и Русия, важно е каква позиция ще заеме България по този въпрос", отбеляза Киряков.

Докато според Коларова едва ли България има толкова голямо регионално влияние и значение.

"Но изключително важна е ролята на България в Западните Балкани. Предвидим и надежден партньор е в този район", допълни тя.

"Не може да имаме свръхочаквания към тази среща, защото тя зависи от отношението на Тръмп към региона, а не към България", съгласиха се и двамата гости.

Вижте цялата дискусия във видеото

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК