България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фолклорната магия на "Чинари" покори Китай

Ансамбълът представя невероятно шоу в НДК

21.11.2019 | 11:22 Редактор: Стефанка Митева

България бе част от форум за културно сътрудничество в китайската столица Пекин. На форума са участвали и други страни от Централна и Източна Европа. 

Любомира Павлова от ансамбъл "Чинари" разказа в студиото на "България сутрин" за срещата. По нейни думи 17 държави от Европа са присъствали на срещата в Китай. Тя допълни, че поканата била отправена към директора на ансамбъла Асен Павлов, но заради предстоящия голям спектакъл той не могъл да отиде.

"Бях негов представител в Китай. Много съм щастлива, защото успяхме да покажем нашата култура, традиции, народни танци", разкри тя. Според нея китайците са се впечатлили най-много от нашия фолклор. 

"Остават впечатлени и погълнати от тази магия на българската нарародна музика", уточни китаристът Александър Кирилов.

Павлова сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че китайците не се опитват да разшифроват музиката, а просто я усещат. Тя разказа още, че са подарили диск с творчеството на "Чинари", който очаровал китайците.

Предстоящият концерт на ансамбъла ще включва и участитето на трио "Булгарина" и група "Етнотикс". 

Според Кирилов има интерес към модернизирането на фолклора чрез включване на рок, поп или джаз елементи.

"Магията на танца" ще се проведе на 12 декември в зала 1 на НДК. Спектакълът е представен за първи път преди 11 години, но темите все още са актуални и днес.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК