България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В сила е воден режим в Перник! Кметът: Общината е готова да съди ВиК

Гражданите подготвят протест с искане за оставка на управителя на ВиК

18.11.2019 | 08:39 Редактор: Стефанка Митева

Режимът на водата в Перник и околните села започва от днес. Вода ще има сутрин от 5:00 ч. до 10:00 ч., и вечер отново за 5 часа - от 17:00 до 22:00 часа. Според жители на града не е нормално да нямат вода през 21 век и да е необходимо да се запасяват с вода в туби, легени и бидони. 

Перничанин коментира, че ВиК имат най-голяма вина за режима на водата, защото е имало сигнали още юли и август, но от дружеството не са направили нищо и са разчитали да завали през есента. 

Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров заяви, че общината е готова да заведе дела срещу ВиК дружеството в града, ако то не спазва поетите ангажименти за часовете, в които трябва да осигурява питейна вода. И отбеляза, че на този етап детските градини, училищата и болниците имат готовност за извънредната ситуация. 

"Бях в една от детските градини и те имат необходимите съоръжения, за да приемат тези първи предизвикателства, пред които сме изправени с водния режим", каза Владимиров пред репортер на Bulgaria ON AIR

Кметът допълни, че режимът ще продължи 5 месеца при отток от 1 млн. куб. м. на месец. Търсят се варианти и за алтернативно захранване от язовир Долна Диканя.

"От днес ВиК имат определени ангажименти, които трябва да спазват спрямо абонатите си и аз много стриктно ще съблюдавам дали в този времеви диапазон перничани имат вода", категоричен бе градоначалникът в ефира на "България сутрин". 

Станислав Владимиров се надява природата да е по-благосклонна, да валят повече дъждове и да имаме снежна зима, за да може по-бързо да се излезе от ситуацията. 

Перничани пък подготвят протест в сряда с искане за оставка на управителя на ВиК. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК