България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Платформата iHELP обучава футболисти в оказване на първа помощ

Към момента приложението има 8000 активни потребители и два спасени човешки живота

13.11.2019 | 08:07 Редактор: Кристина Крумова

Създателите на онлайн платформата iHELP започват кампания за обучаване на футболисти в оказване на първа помощ. Христо Христов, основател на платформата, д-р Димитър Димов, инструктор в iHELP и Костадин Ангелов, спортен директор на ПФК "Бистрица" коментират темата пред Bulgaria ON AIR.

"Имиджът на българския футболист трябва да се промени. В това отношение най-важен е личният пример и средата в клуба. Когато там има ценности и добро възпитание, това променя децата, които тренират към добро. Няма шанс, ако научиш как да спасяваш човешки живот, да не ти повлияе позитивно", сподели Костадин Ангелов в студиото на "България сутрин".

Д-р Димов каза, че обучението за това как да бъде оказана помощ продължава около час, но обикновено не се получава с едноократен час. Хората се притесняват и при едно продължаващо обучение, те добиват смелост да оказват помощ. 

Най-голямата грешка, коментира д-р Димов, е когато човек не прави нищо.  

"Има няколко елементарни техники, за да осихурим сърдечна дейност и да освободим дихателните пътища. Паниката е едно от нещата, които убиват пострадалите. Важно е човек да не губи самообладание. Освен това е важно да имаме помощници, когато спасяваме човек и чрез приложението могат да бъдат намерени такива", допълни той.

Христо Христов сподели в студиото, че да се създаде подобна култура във всички отбори, е голяма радост за него. 

"Вашата медия от самото начало дава гласност на проекта и към този момент имаме 8000 активни потребители и два спасени човешки живота чрез приложението", каза Христов пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК