България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

"Аз съм българка" ни представя 40 знакови портрета от историята ни

Петя Александрова и Капка Кънева пресъздават образите на Венета Ботева, Леда Милева, Яна Язова и други

12.11.2019 | 11:10 Редактор: Василена Василева

"Да бъдеш жена е ужасно трудна задача, тъй като тя се състои основно в работа с мъже". Това са изцяло мъжки думи на британския романист Джоузеф Конради. Привидно крехките дами обаче безспорно оставят значима следа в обществото - без страх от порицание. 

Луксозното издание "Аз съм българка" от Петя Александрова представя 40 невероятни истории, а 40 знакови български художнички пресъздават образите на Венета Ботева, Леда Милева, Яна Язова, Цветана Табакова, Ива-Ваня, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева и други познати и непознати имена от историята ни – по свой начин.

"В никакъв случай не казвам, че това са единствените жени, за които трябва да се знае и разказва. Те биха могли да бъдат много повече разбира се. Трудното беше в страниците на книгата да се побере всичко любопитно за онези дами, на които се спрях", сподели в студиото на "България сутрин" авторката.

Дизайнер на специалното издание е талантливата художничка Капка Кънева, а "Аз съм българка" до момента се превръща в достоен аналог на превзелата целия свят "Истории за лека нощ за момичета бунтарки".

"Тази книга за мен е една сбъдната мечта. Щастлива съм, че всичко се случи по този начин. За много от тези жени се знае твърде малко от обществото. А по този начин определено можем да обогатим познанията си", посочи Кънева.

Представянето на книгата ще се проведе на 21 ноември 2019 г. от 18:30 ч. в новото пространство Missia23 (ул. "Мизия 23"). Освен създателите на проекта в разговора за мястото на онези жени със смели идеи и хвъркати мечти ще се включат и журналистката и телевизионна водеща Анна Ангелова, както и създателката на Фондация "Детски книги" Валентина Стоева.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК