България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Едва 21% от хората биха взели дете от дом на семеен обяд

Деинституционализацията на децата от домове ще приключи след година

06.11.2019 | 09:58 Редактор: Кристина Крумова

Едва 21% от хората биха взели на семеен обяд дете от социален дом, а близо 50% пък не биха приели тези деца да учат в един клас с тяхното. На този фон вече 10 години се работи по извеждането на децата от домове. 

"На финала сме, само 21 дома остават, а в началото бяха 140", сподели пред Bulgaria ON AIR Евгения Тонева от Центъра за алтернативни грижи за деца към НБУ.

Нещата се развиват много по-бързо от предвиденото. Официалният срок за финал на процеса на деинституционализация е 2025 г., а до края на следващата година вече и функиониращите 21 дома ще бъдат закрити, стана ясно още от думите ѝ.

"Парадоксалното е, че същото изследване показва, че над 95% от хората одобряват процеса на провеждане на деинституционализация, но когато трябва да направим стъпка към приемането на тези деца в личния си живот, се оказва много по-трудно", каза Тонева в "България сутрин".

Това, което хората би трябвало да знаят е, че повечето от децата, за които говорим, са талантливи, емоционални и преживяват същите неща, които преживяват и нашите в общуването си в градината и в училище. Но заради всичко, което са преживели, имат много съпротиви в себе си, за да функционират по начина, който ние бихме приели за нормален, разясни тя. 

Следващата стъпка, според Евгения Тонева, е една пълноценна интеграция в обществото, което да ги посрещне не със съжаление, а със споделеност.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК