България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Константинов: Да махнем фантомите и "Не подкрепям никого"

Избирателната активност е фиктивен параметър в България

06.11.2019 | 09:02 Редактор: Тодор Петров

На тези избори членовете на секционните комисии получиха по-високи възнаграждения, но грешките останаха. Сбъркани избирателни списъци, протоколи и голям брой невалидни бюлетини.

"Избирателната активност е фиктивен изборен параметър в България. Тя е стойността на една дроб, която има числител и знаменател. Числителят са гласовете в урните. Обаче не знаем знаменателя - броя на наличните избиратели. За 20 години запазихме бройката от 3 млн. души, които гласуват на местни избори", обясни професор Михаил Константинов, който е председател  на Съвета на директорите на Информационно обслужване.

Той коментира и огромната разлика в броя на гласоподавателите между двата тура в София. От ЦИК обясниха разминаването от около 100 000, като посочиха, че на 27 октомври е използвана стара информация за избирателите. Според проф. Константинов неточността идва от махането на списъците на хората, които живеят в чубина. Той бе категоричен, че такива грешки нарушават доверието.

"В София има не повече от 930-950 хил. души над 18 години. Другите са трайно живеещи в чужбина и не се връщат да гласуват тук", отбеляза математикът в студиото на "България сутрин".

"Наличните избиратели в страната са поне 400 хил. по-малко. Питайте политиците защо не махнаха фантомите. Съществуват подозрения, че с фантомите се злоупотребява. Трябва да ги махнем. Предлагаме френския модел. До 31 декември всеки избирател да има право да се регистрира за изборите догодина. Който се е регистрирал, попада в списъка", каза още проф. Михаил Константинов

"Всички се справиха много добре. Не чух конкретни проблеми. Бих вдигнал още възнагражденията на секционните комисии. На първи тур недействителните бюлетини са много - 660 хиляди. 15% са недействителните гласове за съветници и 4% за кметове. На втори тур са малко - 3-4%. Българите гласуваха много грамотно за кметове и абсолютно неграмотно за общински съветници. Хората не се интересуват от съветници, те знаят името на кмета", разясни проф. Константинов.

По думите му трябва да има разяснителна кампания за това колко важни са съветниците.

А допуснатите грешки по времето на изборите дадоха основание на кандидат-кмета в София Мая Манолова да поиска касиране на изборите.  

"Човек трябва да се учи да губи достойно. Много ми харесва тенисът. Независимо от счупените ракети, накрая отиваш и поздравяваш противника. Гарантирам, че гласовете на хората са преброени", коментира проф. Константинов пред Bulgaria ON AIR.

"Има очевиден победител. ГЕРБ направи горе-долу колкото всички останали. Успех има и опозицията, която беше в нокдаун, а вече ходи по тепиха. Хубаво е, че общинските съвети са шарени", посочи още проф. Константинов.

Той предлага да бъде премахнато квадратчето "Не подкрепям никого" от бюлетината. Сега няма санкции и няма смисъл от това квадратче, само обърква хората, смята проф. Константинов.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК