България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отношенията между държавите не зависели само от историята

"Розата на Балканите" - прочит на миналото ни от проф. Иван Илчев

01.11.2019 | 09:06 Редактор: Юлия Христова

В Деня на будителите поглеждаме към историята. В аулата на Софийския университет проф. Иван Илчев представи най-новия прочит на миналото ни. 

"Розата на Балканите" не е поредната история на България. Двутомното издание на проф. Илчев е десетгодишен труд и поглед към делата на предците ни със замах. 

"Вглеждането в историята понякога позволява на политиците да забравят настоящето. В историята нещата в повечето случаи се преливат едно в друго", каза за "България сутрин" авторът на книгата проф. Иван Илчев.

По думите му част от поколенията дълго са били обучавани, че значимата история е политическата, те обаче имали различен поглед към нея.

"След 1989 г. имахме стимул - да подобрим жизненото равнище, да влезем в ЕС, НАТО... А нашите македонски съседи сега нямат стимул, за какво да гледат към нас?!", попита той риторично.

По думите му било легенда колко е бурна историята на Балканите. Пред Bulgaria ON AIR проф. Илчев подчерта, че отношенията между държавите често не зависели единствено от историята. Нереалистично било да се очаква, че ЕС ще вземе решение за присъединяване на държави, които все още имат вътрешни проблеми.

Изданието е с подзаглавие "Кратка българска история за любопитни читатели" и включва два тома: Том I обхваща историята на България до края на XIX век, а Том II - историята на България през XX век.

Проф. дин Иван Илчев е български историк, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в периода 2007 - 2015 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК