България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бърнаут синдром: 9 от 10 учители работят под стрес

Част от причините са апатията на учениците и агресията, идваща от семействата им

30.10.2019 | 08:27 Редактор: Ралица Братанова

Девет от десет учители са изпитали последиците от "бърнаута", сочат предварителните данни от първото национално представително проучване за диагностика на синдрома на прегаряне (бърнаут) при педагогическите специалисти у нас.

Част от причините, които посочват, са бумащината, с която са заринати, апатията на учениците,  и агресията, идваща от семействата им.

"В България ученическото трудолюбие не се счита за част от добрия резултат, а то е част. Казваме има лоши резултати - училището е виновно, а не е така. Другата причина, поради която учителите са под стрес, е усещането за безполезност и че каквото и да правиш, си виновен", коментира директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров в "България сутрин".

По думите му по този начин страдат децата, защото стресираните учители не могат да дадат добро образование.

Според психолога Маргарита Бакракчиева много важна е превенцията и овладяването на стреса.

"Факторите на стрес, напрежение, липсата на концетрация, загубата на мотивация - когато нямаме желание да излезем и да стигнем до работното място - това е сигналната лампичка, че нещо трябва да се направи", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Бакракчиева коментира още, че ежедневен проблем е липсата на комуникация с родителите и факта, че те дават различни послания към децата си. От друга страна, учителите трябва и да се адаптират към непрекъснато възникващите нови потребности на децата.

Според Александров увеличението на заплатите на учителите би помогнало, защото например младите хора изплащат жилища и им се налага да ходят и на друга работа, за да се издържат.

Психологът обясни, че финансовите стимули могат да намалят стреса частично, но не и напълно.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК