България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се рисува джаз?

Изложба обединява ученик и ментор 

18.10.2019 | 12:05 Редактор: Василена Василева

Как бихте нарисували джаза? Интересен въпрос, на който очевидно се намерили отговор фотографът Кайа Христова и дойенът на плаката проф. Димитър Спасов. 

Изложбата беше открита на 17 октомври  в градското пространство Gifted Sofia. Проектът е необичаен не само с идеята да бъде "нарисувана" музика, а и защото събира ментор и ученик, две на пръв поглед различни поколения, обединени от обща любов.

И двамата, ще вземат участие на Международно триенале на сценичния плакат, което ще се проведе на 5 ноември в Централното фоайе на НДК.

"Изложбата е идея на фотографa Кайа Христова. Плакатът е много хубаво изкуство. Най-хубавото! Той е много демократичен и се отличава с това, че е изкуството на улицата. Затова и интересът към него е доста голям", сподели пред Bulgaria ON AIR проф. Димитър Спасов.

Кайа Христова от дълги години не само слуша, но и се занимава с джаз.

"Този стил може да бъде нарисуван. Той може да се пресъздаде според собственото ни виждане, чрез нашите изразни средства. В плакатите джазът е изобразен според това как всеки го разбира. Тази музика е специфична обаче и не е за всеки. А през последните 10 години доста малка част от хората в България слушат джаз", допълни Кайа Христова.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК