България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родителски бунт: Деца спят на матраци на пода във физкултурен салон?

Скандален казус в 124 ДГ ''Бърборино'' заради забавен ремонт

14.10.2019 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Родители се оплакват, че децата им са принудени да спят на матраци на пода във физкултурен салон. Оказва се, че заради ремонтни дейности в 124 ДГ ''Бърборино'' децата са принудени да делят 3 тоалетни. В детската градина има смесена група за диабетно болни деца.

"172 деца от 6 групи учат в първа, втора и трета група смесени заедно. Писали сме на всички компетентни институции, те си прехвърлят проблема. Има деца, които спят на матраци на земята. Децата имат неколкократен прием на инсулин. Трябва да могат да спят, за има компенсиране на кръвна захар. Едните спят, другите им пречат", сподели една от протестиращите жени в ефира на "България сутрин".

Хората са категорични, че няма достатъчно легла в детската градина и се мислят алтернативни варианти. Родителите са съгласни на диалог, но по думите им от септември 2018 г. компетентните институции не намират решение на проблема. 

"Няма такова нещо, за всяко дете има легло. Не съм видяла някой да спи на пода или на матрак. Големите деца просто не обичат да спят. Ние решаваме как да организираме почивката на децата", заяви директорът на детската градина - Теменужка Димитрова. 

Пред екип на Bulgaria ON AIR кметът на район ''Красно село'' Христо Апостолов също взе отношение по скандала и даде обещание ситуацията да се нормализира през януари.

"Писани са жалби, хората имаха притеснения, че ремонтът на градината няма да приключи в срок. Срокът за приключване е февруари 2020 г. Тази ситуация е временна. Наистина е неприятно, че много деца са на едно място. Готов съм да приема всичко, което родителите предложат. Хората от четвърта група бяха категорични, че не искат да местят децата си. Другият вариант е да затворим градината и 160 деца да не идват", заяви той. 

Според протестиращите обаче, родителите никога няма да могат да се разберат помежду си и решението трябва да се вземе от високо ниво и от специалисти. Те се опасяват също, че ремонтът на детската градина няма да приключи в срок. 

Христо Апостолов настоя, че децата ще влязат в ремонтираната градината през януари. Той заяви, че е готов да носи наказателна отговорност, ако срокът 25 декември не бъде спазен. По думите му забавянето на ремонтните дейности е било по вина на ЧЕЗ.

"На който не му харесва дадената ситуация, нека да задържи детето си вкъщи. Има такива моменти", посочи районният кмет на ''Красно село''.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК