България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Блок вместо детска градина: "Овча купел" отново на бунт срещу строежите

Жителите на квартала поканиха на дискусия Йорданка Фандъкова и Мая Манолова

30.08.2019 | 08:33 Редактор: Тодор Петров

Жители на столичния квартал "Овча купел" са в протестна готовност заради все по-наболелия проблем с презастрояването. Тази вечер от 18:30 ч. те се събират със своите съкварталци, за да обсъдят следващите си действия. Навършва се една година откакто те излизат на протести срещу презастрояването.

В момента най-голям е проблемът с новия строеж в квартала между блоковете 412, 413, 414 и 415. Оказва се, че на мястото му е трябвало да има детска градина. На срещата довечера има поканени официални лица, сред които Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

"Между блоковете зпаочва да растат други блокове, нещата не отиват на добре", сподели притеснен жител на "Овча купел" в ефира на "България сутрин".

"Всички отговорни си затварят очите, всички институции са абдикирали. Досега няма резултат, независимо, че сме ги сезирали за всички нарушения. Проверките се правят проформа. Заради денивелацията един етаж от подземните нива се оказва надземен. На цялото това място трябваше да бъде детска градина с двор", обясни Мария Господинова, която също е живее в квартала.

Хората подчертаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че са провели много срещи във времето. Ходили са в Столичната община и са говорили с кмета Йорданка Фандъкова. По думите им общината трябва да разбере, че не може да продължава по този начин. 

Законите са направени така, че София да се бетонира отвсякъде. Обществото ни трябва да бъде нетърпимо към тези действия, настояха недоволните граждани.

Друг жител на квартала посочи, че има свлачищни процеси в квартала. Стари блокове в съседство пък скривали слънцето на новия строеж, който на всичкото отгоре се намирал върху свлачищна зона.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК