България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Фандъкова: Хората не са срещу мен, опонентите ми изместват дебата

Машината за фалшиви новини работи със страшна сила, заяви столичният кмет

11.10.2019 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Нямам усещането, че хората са срещу мен. Опонентите се опитват да изместят дебата за София с други теми. Предлагат проекти и решения, които ние вече изпълняваме. Машината за фалшиви новини работи със страшна сила и скорост.

Това заяви столичният градоначалник и кандидат за нов кметски мандат Йорданка Фандъкова пред Bulgaria ON AIR.

"На прав път сме. За 10 години има и пропуски, няма как в хода на работа това да не се случва. Наложихме скорост на промяната, която не трябва да спира. Имаме опита, грешките дават възможност да се предлагат решения и темпът да се ускори", посочи тя.

Няма нищо вярно в разпространената информация, че италианската столица Рим ще изпраща отпадъците си в София, заяви още Фандъкова.

"Решихме кризата с отпадъците и продължаваме със сериозни проекти за разделното събиране. Фалшивите новини подвеждат хората", настоя тя.

Фандъкова е начело на Столичната община повече от 10 години. По думите ѝ се работи по модел за активни инвестиции в училищата и детските градини. Решихме тежки кризи, които хората вече забравиха, подчерта тя.

"Естествено е, че моите опоненти ще искат промяна, за да заемат тази позиция. За мен това е работа за София, за тях е пост, към който се стремят. Имам последователен управленски опит, който ми дава възможност да събирам екип. Доверието в политиката е много важно. В този смисъл съм щастлива, че останаха хора, които работиха сериозно за постигането на тези резултати. Но успях и да привлека сериозни професионалисти в гражданската квота. Те идват със своята енергия и експертиза", обясни Фандъкова в студиото на "България сутрин".

Цветан Цветанов вече не е председател на предизборния щаб на ГЕРБ в София, след като беше изключен от всички заемани позиции в партията. Според Фандъкова той е имал сериозно присъствие в страната, но за столицата няма промяна след неговото отсъствие. 

"Този път имах абсолютната самостоятелност и листата беше утвърдена както я предложих. Крайната дума е на Изпълнителната комисия. Кампанията е в разгара си, много е важно да говорим за посоката за развитие на града. Визията на София е готова и в края на годината трябва да бъде приета от новия общински съвет. Имаме неотложни решения за чистотата на въздуха, модернизацията на градския транспорт, строителството на метрото", каза още столичния кмет.

Йорданка Фандъкова подчерта, че за нея е много важно да има ясно мнозинство в Столичния общински съвет. На мнение, че е постигната ясна отговорност. Фандъкова е имала среща с голяма група активисти на СДС и е получила подкрепа от знакови личности в дясното пространство, за което благодари на президента Петър Стоянов. 

"Другият десен кандидат в София е архитект Борислав Игнатов. Моят начин е честен диалог с хората. Някои кандидати обещават абсолютно всичко, без да казват как става това", отбеляза столичният градоначалник.

Запитана за нападките от страна на други двама кандидат-кметове в София - Волен Сидеров и Ангел Джамбазки, тя отговори:

Два пъти подобрявахме договора за "Софийска вода", концесията изтича 2025 г., подписана е през 2000 година. Дебатът е сериозен и той се случва в общинския съвет. Градът се развива с работа, а не с приказки. Благодарение на районните кметове сме премахнали над 550 незаконни постройки. Не го правим като пиар акции, не шумим. Работим за събаряне на Виетнамските общежития. 

"Паркирането е най-сериозният проблем в кварталите. Имаме програма за изграждане на 18 буферни паркинга - имаме 6, в момента строим 3. В някои квартали се поставя остро въпросът с презастрояването. Защитихме да има лимитиране във височините. Приеха наше предложение за междублоковите пространства. Направихме т. нар. "завъртане", така че частните имоти от площадките да се изнесат в периферията", разясни Фандъкова.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК