България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Стойчо Кацаров: Субсидия няма да реши проблема на мед. сестрите

Протестиращи сестри: Чувстваме се излъгани

07.10.2019 | 09:02 Редактор: Ивет Арабова

Нов национален протест на здравни специалисти за по-добро заплащане и условия на труд се провежда днес. 

"Не мисля, че сме в ситуация на масови колективни оставки. Това са по скоро частни случаи. Генерален проблем има с лекарските грижи, пациентите също страдат от това. Toзи проблем не може да се реши с отпускане на дадена субсидия. КНСБ участва в управлението на Здравната каса и той е част от проблема, а не от решението", каза в "България сутрин" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Той коментира, че трябва да се направи преостойностяване на цените на НЗОК. Според него има грешка в ценообразуването и първо тя трябва да бъде поправена.

"Трябва да се регламентира каква е здравната грижа, която се полага. Освен това да се премахнат тези административни предпоставки, които не позволяват по-високи заплати в сферата. Голяма част от медицинската помощ може да се оказва само в болници, затова и се създадоха толкова много болници. Ако протестите ескалират, не изключвам да се стигне и до оставки", каза още Кацаров.

Протестът на медицинските сестри днес се организира от КНСБ и започва в 11 часа пред Министерския съвет.

"Неслучайно протестът е днес. Ние полагаме достоен труд, искаме спешна промяна в законодателството, която да позволи по-добри условия на работа. Ако нашата професия изчезне, се нарушава националната сигурност", сподели медицинска сестра пред репортер на Bulgaria ON AIR. 

"Отпускаха се средства, които някак потънаха. Донякъде се чувстваме излъгани", коментира друга протестираща мед. сестра. 

"Разграничаваме се от днешния протест. Тези хора не защитават нашите права. Ние потърсихме тяхното съдействие в началото, но от КНСБ ни казаха, че протестът ни не е сериозен, тъй като е организиран в социалните мрежи. Не съм сигурна дали заплатите не са уговорени вече с правителството и това е просто някаква бутафория. На още места в страната ще има колективни оставки, някои отделения ще останат без медицински персонал", каза пред репортер на Bulgaria ON AIR Мая Илиева, която е лидер на протестиращите от палатковия лагер пред Министерството на здравеопазването.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК