Пореден протест за по-високи заплати на лекари и мед. сестри

Той се организира от КНСБ 

07.10.2019 | 07:09 Редактор: Ивет Арабова

Нов национален протест на здравни специалисти за по-добро заплащане и условия на труд. Той се организира от синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. 

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Организаторите на протеста смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването. 

Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор през 2018 г. за сектор "Здравеопазване". 

Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските болници, както и сестрите, които протестират от месец март и настояват за стартова заплата, равна на две минимални, няма да подкрепят днешния протест.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК