България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каролев: Не може да има реформа, докато има даване "на калпак"

Според Кольо Парамов догодина ще търсим ход към чакалнята на Еврозоната

04.10.2019 | 09:21 Редактор: Ивет Арабова

Бюджетната процедура е в стартова готовност. Министерството на финансите започва разговори по ресори, за да представи в края на ноември пред парламента сметката за следващата година.

"Малко е рано да се каже какво ще стане все още. Няма да има изненади, няма да е по-различен бюджетът догодина. Нямам против да се учеличават заплати, но при учителите няма да има разлика във възнаграждението според това как си вършиш работата. Докато има "даване на калпак", истинска реформа не може да има", каза икономистът Владимир Каролев в студиото на "България сутрин".

"Изграждането на бюджета е сериозна работа, не трябва да се бърза. В много сложна комбинация от очаквания сме. Вероятно ще търсим някакъв ход за чакалнята на Еврозоната догодина", прогнозира финансистът Кольо Парамов.

Според Парамов сме твърде бедна страна, за да оценяваме заплатата на хората по приноса, защото тогава трябва да се отделят повече пари.

По думите на Каролев парите в един бюджет никога не стигат и няма финансов министър по света, който да бъде обичан от хората. 

"Бившите министри на здравеопазването дадоха лицензи на близо 400 частни лаборатории. Ако това бяха пари, насочени в общинските болници, разликата щеше да е голяма", каза Парамов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ананиев е прав, че публичните средства са дошли от наши данъци. Проблем е, че има частни болници, които взимат едни пари без да вършат нужната работа. Регионален национализъм също има - не е нужно всяко малко градче да има болница. Естествено, трябва да се провери град по град. Вчера Манфред Вебер е написал остро писмо относно избора на Volkswagen за Турция, така че няма да се учудя, ако започне някаква проверка по случая", коментира още Каролев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК