България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Плевнелиев: Ще берем исторически срам, ако спрем Скопие за ЕС!

Радев се заигра популистки с русофилите, посочи той

02.10.2019 | 09:10 Редактор: Ивет Арабова

"Моментът е исторически - Македония трябва да получи покана за ЕС. Президентът Радев е популист, той изпразни от съдържание консултативния съвет. Имаме странни форми на консултации във форма, избрана от президента. Радев допусна няколко много големи грешки. Той се заигра популистки с русофилите и изгуби доверието на американците и на лидерите на ЕС." Това каза президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, който бе гост в студиото на "България сутрин".

Плевнелиев твърди, че тези консултации са били само за да покаже Радев, че все още е фактор на регионално ниво.

"Националният интерес на България е Северна Македония да стане член на ЕС, без да поставяме някакви "червени линии". Ако сега ние спрем Македония по пътя към ЕС, това ще бъде историческа грешка с тежки последствия за нас. България ще бере исторически срам! По пътя на преговорите трябва да изчистим нещата си с Македония. Днес в Скопие няма нито една българска медия. Ако Радев беше честен, можеше да погледнем провалите на нашата политика в отношенията ни с Македония. Не сме чули оценката му за руското влияние в Северна Македония", коментира още Плевнелиев.

Той твърди, че правителството все пак успява да върви напред за позицията на страната. Според него трябва да изплозваме силните си козове, но и да действаме внимателно.

"За 5-годишния ми мандат нямаше една позитивна статия в Скопие за България, а днес това вече е променено. Там има ново и смело правителство. Ако Заев падне, идва Груевски - това ли искаме? Вместо да поставяме ултиматуми, ние също трябва да работим здраво", сподели още държавният глава (2012 - 2017 г.) в ефира на Bulgaria ON AIR.

Плевнелиев обясни, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и ВМРО са заели своята пазарна ниша, но има баланс, защото правителството знае какво прави.

"Президентът винаги търси конфронтацията, но слава Богу, беше блокиран. Срамно е случилото се в ефира на БНТ снощи. Някои от политиците, тук визирам и господин Сидеров, са забравили, че трябва да имат морални устои. Скандалите не би следвало да са начин за правене на политика. Моята оценка е, че правителството в момента има нужното мнозинство, убеден съм, че ще изкарат мандата си. Чакат ни две много важни години за европрограмите. Очаква ни една генералска битка през 2021 година, когато ще има и президентски избори. Радев не иска да служи като президент, а има само амбиции вътре в България", каза още Росен Плевнелиев.

По думите му битката за новия завод на Volkswagen e eпична и правителството е дало много атрактивна оферта. 

"Продължаваме да сме в играта. Неколкократно управляващите VW поискаха да бъде взето решение за Турция. Те имат различни аргументи - по-големия пазар, по-развитата икономика. България изгради една много силна позиция. Открихме в хода на битката с Турция една огромна празнота - Турция е член на митническия съюз и се възползва от това споразумение. Единствено с Турция няма никакви инструменти, че ЕК може да налага санкции, ако страната не спазва правилата на ЕС", сподели Плевнелиев.

Той заяви, че скандалът тепърва предстои и страната ни е задала съответните въпроси към ЕК.

"Тласък на автомобилостроенето - това ще е резултатът, ако се реши заводът на VW да е в България. В София няма проблем VW да намерят нужните 5 000 човека. Нека сме наясно - тази битка с Турция е неравна, но ние постигнахме и научихме много. Малка е вероятността да имаме пълен успех, но си създадохме едно уважение към България", заключи Плевнелиев.

Не пропускайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК