Volkswagen отива в Турция, потвърди чешкият премиер

Преговарят още за специфичен данък върху автомобилите

04.09.2019 | 13:45 Редактор: Юлия Христова
Volkswagen отива в Турция, потвърди чешкият премиер

Във Volkswagen явно са решили къде ще строят новия си завод. Така поне излиза от думите на чешкия премиер Бабиш, който заяви, че германският гигант планира голяма инвестиция в Турция. Същото твърдят и вътрешни източници, пише "Дойче веле".

Volkwagen планира голяма инвестиция в Турция, заяви Андрей Бабиш. Той направи това изявление на вчерашната пресконференция след срещата си с турския президент Ердоган в Истанбул, пише dnes.bg.

"Чешката република е важен производител на авточасти. В това отношение ние имаме лидерска позиция и със сигурност бихме искали да си сътрудничим", каза Бабиш.

Тези дни агенция Reuters научи от вътрешни източници в компанията, че Турция има добри шансове да получи новия завод на германския автомобилен гигант, който ще се изгражда в Източна Европа.

Автомобилният концерн от Волфсбург вече е почти готов да инвестира 1 милиард евро в тази страна, заявиха цитираните вътрешни източници. Те поясниха, че в момента с властите се водят разговори около един специален данък за автомобилите, който е валиден в Турция.

Volkswagen вече от месеци търси площадка за новия си завод, а България дълго време беше смятана за една от дестинациите с най-големи шансове за успех.

Решението да се строи в Турция е политически оспорвано. ЕС обвинява Ердоган, че орязва свободата на словото и правото на демонстрации. Volkswagen знае за тези недостатъци, но възразява с аргумента, че Турция вече от години е кандидат за членство в ЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК