Подкрепяме Северна Македония за ЕС, но не безусловно (обновена)

Очаква се да бъде изготвена национална позиция с ясни критерии

30.09.2019 | 12:48 Редактор: Тодор Петров

Консултативна среща за двустранните отношения на България и Северна Македония се проведе на "Дондуков 2". На поканата на президента Румен Радев се отзоваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и военният министър и вицепремиер Красимир Карачанов. 

След срещата Радев припомни, че интеграцията на Северна Македония в ЕС винаги е била приоритет за България и страната ни е била инициатор на Договора за добросъседство, който целеше да изчисти спорните моменти в историята на двете страни. 

По думите му обаче комисията е забоксувала, а позицията на Северна Македония била спорна. Затова трябва да се заеме национална позиция с ясни критерии, които да защитят националния интерес на България и това да бъде задължително условие за приемането на Северна Македония в ЕС.

Според Радев е нужно да бъдат направени "червени линии", които да гарантират, че членството на Северна Македония в ЕС няма да е за сметка на българската идентичност и история.

"Необходими са незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес", коментира президентът Радев.

Все още не е ясно кога ще бъде изготвена националната позиция с ясни критерии.

"Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в Европейския съюз. Апелирам към комисията и към всички - направете срещи и излезте с решение", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. 
 

Репортаж на Милена Енчева!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК