България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Консенсус със Северна Македония? Историк: Трудно, почти невъзможно

Според проф. Иван Илчев от години там се води антибългарска пропаганда

01.10.2019 | 09:25 Редактор: Ралица Братанова

България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но при определени условия. За това се договориха участниците в консултативната среща, свикана от президента Румен Радев. 

Не закъсня и реакцията на Северна Македония. Премиерът на страната обяви, че приема препоръките на България, но за да бъдат решени спорните исторически въпроси, се изисквало воля и от двете страни.

Според историка проф. Иван Илчев, трудно би се стигнало до консенсус, като се има предвид изказването на Зоран Заев, в което той заяви, че трябва да има компромис и от българска страна.

"За всички е пределно ясно, че Северна Македония подписа договора и с Гърция, и с България не по своя воля, а предвид обстоятелствата. Добра воля от отсрещната страна няма и няма откъде да се вземе", коментира историкът в "България сутрин".

По думите му грешките в политиката към Северна Македония са много стари и от години там се води антибългарска пропаганда. 

"Дълбоко се съмнявам, че в близко бъдеще те могат да бъдат поправими", заяви проф. Илчев.

Едно от условията, които България постави на Северна Македония, за да подкрепим интеграцията ѝ в ЕС, бе промяна на учебниците.

"Почти невъзможно. Доколкото имаме сведения, в македонско-гръцката комисия дори се е постигнало съгласие за славянското население в Македония да се говори като за славяни, а не за българи", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процесът на пренаписване на учебниците трае дълго време, а и се очаква македонците да навдигнат вой, когато се стигне до това.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК