Зоран Заев: Приемаме тревогите и посланията, изпратени от България

Така той отговори на въпрос относно позицията на София за интеграцията на Северна Македония в ЕС

30.09.2019 | 17:05 Редактор: Ралица Братанова
Зоран Заев: Приемаме тревогите и посланията, изпратени от България

"Политически показахме и с договора, че сме за сътрудничество с България и продължаваме в тази посока. Вярвам, че тази глава от историята, по която се разговаря, ще бъде преодоляна. Целта ни е да укрепим приятелството и добросъседството. Очаквам, че ще бъде намерено решение", заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на пресконференция в отговор на въпрос относно позицията на София за европейската интеграция на страната.

По думите му България е един от най-силните поддръжници на Северна Македония в ЕС и той вярва, че страната ни ще покаже това и с решението за получаване на дата за преговори след 15 години статут на страна-кандидат. 

"Вярвам, че няма нужда от притеснения, приемаме тревогите и посланията, изпратени от България", увери Заев.

Подписахме договор, в който приехме, че имаме обща история, а разбира се част от нашата история е отделна за всяка от двете страни. В този дух вярвам, че комисиите ще намерят решение. Коментира още Заев от Скопие.

"Комисията е експертна и е създадена да дефинира нещата. Нашите указания са да се предприемат смели стъпки, стъпки, основани на факти и на истината, а фактите и истината са ясни и апелираме да бъде намерено решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има воля за това, нужна е и от страна на България", подчерта македонският премиер, цитиран от македонските медии.

Заев е на мнение, че тази глава от историята също ще бъде преодоляна и припомни, че досега са били разрешени спорните въпроси за четири исторически периода с шест или седем значими фигури, които двете страни ще честват заедно като част от тези периоди.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК