България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Танцова постановка в НАТФИЗ разказва за българските мистерии

Режисьорката: Студентите стават един неизчерпаем извор на енергия

30.09.2019 | 10:56 Редактор: Ивет Арабова

На ръба между регилията и фолклора обикновено ни посрещат неща, които обозначаваме като мистериозни. Такива са нестинарските танци и обредите. С премиера, насочена към българските мистерии, започва учебният театър в НАТФИЗ.

"Като ученичка съм чела за "Вградена невяста" и тогава бях потресена. Идеята дойде съвсем случайно. Проф. Семерджиев е сценарист, той написа този сценарий. Стана нещо специално и мистериозно, именно като за нас", каза в студиото на "България сутрин" режисьорът на постановката "Българска мистерия" д-р Маргарита Божилова.

Според нея темата за доброто и злото винаги е много лична. Тя смята, че хората никога не могат да преценят кое от двете е в живота им. Постановката е само от танци, всичко се разказва без реч. 

"Представлението е изключително сложно. Без екипа не бих могла да се справя. Да можеш да разкажеш една история без думи - това е много трудно. Ние имаме обаче един много ясен сценарий", допълни д-р Божилова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя разказа, че студентите сами се запалват и намират сами прекрасни неща, които ситуират в своите етюди.

"Когато работят студенти, те стават като един неизчерпаем извор на енергия. Музиката е специално разработена за постановката от Валерия Крачунова и Георги Андреев. Има народни мотиви, много е интересно", сподели Маргарита Божилова.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК