България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Бягам за теб" - лекари, спортисти и артисти с благотворителна кауза

"Race for the Cure" е най-мащабното събитие в подкрепа на страдащите от рак на гърдата

19.09.2019 | 10:26 Редактор: Ралица Братанова

Всяка година около 4000 българки биват диагностицирани с рак на гърдата. Затова на 29 септември в Южния парк страната ни ще се включи в едно от най-големите благотворителни спортни събития - "Race for the Cure", заедно с представители на още 16 европейски столици.

Събитието е подкрепено от лекари, специалисти, засегнати от проблема, както и от редица артисти и спортисти, които вярват, че борбата с рака е постижима.

Всеки може да изрази подкрепата си чрез финансови средства, както и да се включи в двете дисциплини - бягане на 5 километра или 2 километра ходене.

"Началото започва през 2000 г. в Европа, когато първият такъв маратон се появява в Рим. Този маратон ще бъде част и от програмата в България", обясни Надя Накова от Cancercare.bg в "България сутрин".

Певицата и йога преподавател Светла Иванова сподели, че взима участие в каузата, тъй като много хора, с които общува и я следват в социалните мрежи могат да разберат за събитието.

"Все повече хора обръщат внимание на здравето си и влизат в йога залите. Радвам се, че участвам в една такава кампания, защото това е още един начин да покажем, че сме осъзнати за нашето здраве и здравето на близките ни", сподели Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в студиото призоваха за честа профилактика, тъй като тя е в основата на откриването на заболяването.

"Много хора не обичат да правят някои неща, от които зависи животът им, а това е най-ценното ни притежание", изтъкна Иванова.

Всеки, посетил събитието на 29 септември, ще има шанс и за безплатен профилактичен преглед.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК